Diefstal en vandalisme

Uw kerkgebouw verhuren? Vaker openstellen? Meer evenementen organiseren en meer bezoekers trekken? Veel kerkbeheerders streven ernaar. Maar méér mensen in de kerk vergroot ook de kans op diefstal en schade. Hoe kunt u dat voorkomen?

Hoe voorkom ik diefstal uit mijn kerkgebouw?

De eerste stap om schade door diefstal te beperken: weet wat u in huis heeft. Er zijn verschillende hulpmiddelen om u te helpen bij het inventariseren en registreren van uw inventaris.

Hoe voorkom ik fraude en oplichting?

Fraude en oplichting kan je zien als diefstal door misleiding. Het kan vele vormen aannemen: uw leverancier of aannemer rekent kosten die niet zijn gemaakt, een oplichter doet zich in een e-mail voor als directeur en maant een werknemer geld over te maken naar een neprekening, de penningmeester stelt de jaarrekening zó onduidelijk op, dat hij makkelijk geld kan wegsluizen…

Bij oplichting door uw eigen medewerkers telt méér dan de financiële schade mee. Ook uw imago loopt schade op, want juist van kerkgenootschappen en kerkbeheerders verwacht men een hoge mate van integriteit. Financieel wanbeheer en oplichting kan ook het maatschappelijk belang schade, als de monumentale waarde van het kerkgebouw in gevaar komt.

Hoe voorkom ik vandalisme?

Vandalisme is het opzettelijk toebrengen van schade aan het kerkgebouw, het terrein en wat zich in het kerkgebouw bevindt.

Het is geen vandalisme, maar schade kan ook voortkomen uit verkeerd onderhoud; bijvoorbeeld door schoonmaak met een middel dat de ondergrond aantast.

 

Laatste check van deze pagina: 1 november 2023