Verslag 10e Brandsymposium beschikbaar
15-12-2019 | Het jaarlijkse Brandsymposium van het Instituut Fysieke Veiligheid besteedde dit jaar aandacht aan branden in monumentale gebouwen. Op 19 november 2019 kwamen experts en belangstellenden samen rond het thema ‘Brandrisico’s voor cultureel erfgoed in beeld. Wees de brand voor!’
Het blussen in een monumentaal gebouw is een lastige klus voor de brandweer. Brandveiligheidsvoorzieningen beperken zeker het risico op brand, maar het gedrag van de mens blijft de zwakste schakel. Onder andere brandgevaarlijke activiteiten als werkzaamheden en evenementen werden op deze dag besproken. En er was een brandweerspreekuur.
Het symposium begon met een beschouwing van de dramatische brand in de Notre Dame door Thierry Burger, brandpreventieadviseur voor erfgoed en werkzaam op het Ministerie van Cultuur in Parijs.
De afgelopen tien jaar werden in Nederland maar liefst 430 brandschades in of bij kerken en kloosters geregistreerd. In de meeste gevallen waren het kleinere brandjes die redelijk snel geblust konden worden. Maar bij 27 branden beliep de schade tussen de 50.000 en 1.000.000 miljoen euro en bij 11 steeg dat bedrag ruim uit boven het miljoen. Een uitermate schrijnend geval is de brand in de Amstelveense Sint-Urbanuskerk. De kerk zou de volgende ochtend feestelijk heropend worden na een jarenlange restauratie.
Download het verslag van de bijeenkomst
Lees hier over de poster ‘Brandveiligheid in kerken in 5 stappen’