Via deze website bieden we u de mogelijkheid om uw eigen documenten samen te stellen. U selecteert de voor u relevante artikelen via de knop ‘toevoegen’ onderaan de artikelpagina’s. Vervolgens kunt u de artikelen als pdf via deze pagina downloaden.
Het monumentenschildje is een emaillen bordje dat u op uw monument kunt bevestigen. Voorbijgangers zien dan in één oogopslag dat uw kerkgebouw een monumentale status heeft.
De monumentenschildjes zijn verkrijgbaar voor rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten, provinciaal monumenten, en voor beschermde dorps- of stadsgezichten.
De kosten zijn afhankelijk van het formaat. Sommige gemeenten stellen ze gratis beschikbaar. U kunt het schildje bestellen bij Stichting Nederland Monumentenland.
Oorspronkelijk was het monumentenschildje een ‘Internationaal Kenteken’. Het diende om gebouwen te markeren die in geval van een gewapend conflict beschermd moesten worden. Dit kon zijn vanwege de bijzondere waarde van het gebouw zelf, de aanwezigheid van een waardevolle collectie (zoals in een bibliotheek of museum), of omdat het als opslagplaats voor dergelijke collecties kon dienen.
Het schildje vindt zijn oorsprong in het UNESCO-verdrag van ‘s-Gravenhage, dat na de Tweede Wereldoorlog tot stand kwam (1954).
Omdat het schildje bedoeld was om gebouwen zichtbaar te markeren voor bescherming, golden er eisen voor de zichtbaarheid en bevestiging. De eerste schildjes werden in 1964 geplaatst, maar de verdere uitvoering stokte. Gaandeweg kreeg het schildje vooral betekenis als herkenbaar symbool voor erfgoed en publiekstrekker.
Per 1 januari 2025 is de verantwoordelijkheid voor het verstrekken van de schildjes overgegaan van de ANWB naar de Stichting Nederland Monumentenland.