Via deze website bieden we u de mogelijkheid om uw eigen documenten samen te stellen. U selecteert de voor u relevante artikelen via de knop ‘toevoegen’ onderaan de artikelpagina’s. Vervolgens kunt u de artikelen als pdf via deze pagina downloaden.
“In de katholieke traditie is een kerkgebouw méér dan een plaats van samenkomst, het is een sacraal gebouw, een heilige plek. Niet voor niets worden katholieke kerken met een vast altaar niet alleen ingezegend, maar ook geconsacreerd. Daardoor wordt het kerkgebouw waarin het altaar staat een sacrale, gewijde ruimte. God is in de kerk aanwezig, óók als wij er niet zijn”.
Uit: ‘Het huis van God in de parochie’, Bisdom Roermond, 2023 (zie onder ‘Tips’)
‘Kerkgebouwen zijn van ons allemaal’. De kerkelijke gemeente, overheden, de omwonenden, erfgoedorganisaties… Veel partijen voelen zich betrokken bij het kerkgebouw en willen erover meepraten – en dat is maar goed ook.
Juridisch gezien krijgt u bij beslissingen over kerkgebouwen te maken met zowel het burgerlijk recht (zoals de Erfgoedwet en de Omgevingswet) als het kerkelijk recht. Voor de katholieke kerken is dat het Canoniek Recht.
Voor parochiekerken geldt: de parochie is eigenaar van het kerkgebouw en kan beslissen over het gebruik, inrichting, verhuur en verkoop ervan. De beslissingen worden genomen door het parochiebestuur.
Voor ingrijpende beslissingen is echter vooraf schriftelijke toestemming nodig van het bisdom: een bisschoppelijke machtiging. Een parochie kan het bisdom ook vragen om de onderhandelingen te voeren voor verkoop of verhuur.
Besluit het bisdom tot verkoop, verbouwing of onttrekking aan de eredienst van een kerkgebouw, dan legt de bisschop dit vast in een decreet. Gewoonlijk gebeurt dat dus op initiatief van het parochiebestuur en na het horen van alle parochieleden.
Is de gemeente of een andere betrokken partij het niet eens met een besluit, dan is het mogelijk beroep aan te tekenen.
Naast parochiekerken zijn er nog andere soorten kerkgebouwen. Zoals kloosterkerken, die eigendom zijn van een kloostergemeenschap. Een kloostergemeenschap kan daarover zelfstandig beslissen, zonder toestemming van het bisdom.