Via deze website bieden we u de mogelijkheid om uw eigen documenten samen te stellen. U selecteert de voor u relevante artikelen via de knop ‘toevoegen’ onderaan de artikelpagina’s. Vervolgens kunt u de artikelen als pdf via deze pagina downloaden.
Lobbyen is het verdedigen van een bepaald belang. U doet dat door invloed uit te oefenen op de spelers die erover beslissen. Er is altijd een concreet lobbydoel dat u probeert te behalen.
Zeker als u samen optrekt met anderen, is het goed om helder te hebben om welk soort belang het gaat:
Het eigenbelang. Bijvoorbeeld: u wilt dat uw kerkgebouw wordt aangemerkt als gemeentelijk monument.
Een gezamenlijk belang. Ofwel: gecombineerd eigenbelang. Bijvoorbeeld: u wilt samen met enkele andere beheerders van kerkgebouwen in de stad dat de gemeentelijke overheid een visie ontwikkelt op het behoud en beheer ervan.
Een algemeen belang. Een algemeen belang overstijgt het (gecombineerd) eigenbelang. Bijvoorbeeld: u wilt dat er een landelijk meldpunt komt voor dreigende kerksluitingen; daarmee wilt u een beter behoud en beheer van kerkgebouwen bevorderen.
Een effectief lobbytraject bestaat vaak uit verschillende fasen en acties. Doorloop het stappenplan voor elk van die acties en stem ze op elkaar af. Zo werkt u doelgericht aan het uiteindelijke belang.
Stel vast wat het ideale resultaat van uw lobby is, en welk minder resultaat nog acceptabel is. Het zal vaak nodig zijn een compromis te sluiten. Wees ook realistisch over wat haalbaar is binnen de politieke of maatschappelijke context.
Onderzoek welke instanties de formele beslissingen nemen die met uw lobbydoel te maken hebben, en wanneer ze dat gaan doen.
Breng ook in kaart welke personen, groepen en organisaties betrokken zijn in het hele proces dat aan het formele besluit vooraf gaat – en hoe invloedrijk zij zijn. Zo bepaalt u de doelgroepen voor uw lobby.
Zet op een rijtje welke argumenten u kunt inzetten. Probeer voor elke doelgroep in te schatten welk argument het meest zal aanspreken. Kijk daarvoor bijvoorbeeld naar de missie/visie van de organisatie.
Zorg dat u alle cijfers en gegevens rond de lobbykwestie goed op een rijtje heeft. Doe onderzoek!
Wat zijn mogelijke tegenargumenten? En hoe kunt u daar het beste op reageren?
Op welke manier kunt u de doelgroepen het best bereiken? Er zijn allerlei middelen om invloed uit te oefenen, zoals inspraakprocedures, vergaderingen, persoonlijke gesprekken, petities, demonstraties, ingezonden brieven, bezwaarschriften, en acties op sociale media. Maar ook: relatiegeschenken, omkoping, heimelijke deals (‘achterkamertjespolitiek’) of chantage. Let altijd op uw integriteit als kerkbeheerder.
Kijk niet alleen naar wat u wilt ‘binnenhalen’, maar ook wat het voordeel is voor de partij die hierover moet beslissen, en naar wat u te bieden heeft. Met een win-win heeft u sneller succes.
Misschien zijn er betrokken partijen die zich willen aansluiten bij uw lobby. Hoe breder het draagvlak, hoe overtuigender uw boodschap.
Bekijk welk van uw medewerkers het meest geschikt is voor welke aanpak: soms heeft u iemand nodig die inhoudelijk goed onderlegd is, soms iemand die heel sociaal vaardig is, soms iemand die slim kan onderhandelen.
Heeft u een tussenstap afgerond, evalueer dan het proces, en kijk wat dit betekent voor de vervolgstappen. Moet de boodschap worden bijgesteld? Is er een belangrijk beslismoment over het hoofd gezien? Zijn er nieuwe samenwerkingspartners gevonden?
Blijf ook na afloop van de lobbyactie contact houden met de relevante partijen. Lobby steunt op relaties en wederkerigheid. Neem niet alleen contact op als u iets gedaan wil krijgen, maar blijf in gesprek om de relatie te onderhouden.
Lobby heeft altijd te maken met macht, dus denk om uw integriteit als kerkbeheerder. Check af en toe of u nog op het rechte pad zit.
Check: