Via deze website bieden we u de mogelijkheid om uw eigen documenten samen te stellen. U selecteert de voor u relevante artikelen via de knop ‘toevoegen’ onderaan de artikelpagina’s. Vervolgens kunt u de artikelen als pdf via deze pagina downloaden.
Met migrantengemeenschap of internationale gemeenschap bedoelen we gemeenschappen van christenen met een migratie-achtergrond. Het kan gaan om bijvoorbeeld seizoenswerkers, vluchtelingen, expats of internationale studenten. Sommige leden van deze gemeenschappen wonen al tientallen jaren in Nederland of zijn hier geboren en getogen.
De gemeenschappen zijn zeer divers: ze komen uit verschillende denominaties en uit alle windstreken. Soms zijn het grote, zelfstandige organisaties, soms zijn ze nauw verbonden met een lokale kerk, en in weer andere gevallen vormen ze informele gebedsgroepen. Kortom, de variatie is heel groot.
Het is een misverstand dat migrantengemeenschappen altijd arm zijn. Sommige hebben genoeg middelen om een eigen kerkgebouw te kopen.
Burgerlijke gemeenten en ook de kerkelijke instanties hebben niet altijd een goed overzicht van de migrantengemeenschappen. Het beste kunt u contact opnemen met een (plaatselijke) belangenorganisatie. De volgende adressen helpen u verder:
Ook als u het kerkgebouw deelt met een gemeenschap van dezelfde denominatie, kunnen er verschillen zijn in de manier van vieren en kerk-zijn. Het advies om ‘samen goede afspraken te maken’ klinkt eenvoudig, maar afspraken zijn vaak gebaseerd op impliciete verwachtingen. En zeker bij culturele verschillen kloppen die verwachtingen soms niet. Voor de ene gemeenschap is het bijvoorbeeld heel gebruikelijk dat kinderen gewoon bij de vieringen aanwezig zijn, terwijl dit door de andere gemeenschap als storend wordt ervaren.
Neem de tijd om elkaar te leren kennen. Bezoek elkaars vieringen, neem deel aan elkaars activiteiten en bespreek de ervaringen samen. Overweeg een proefperiode waarin afspraken worden uitgeprobeerd en evalueer deze daarna. Op basis van wederzijdse inzichten kunnen de afspraken worden aangescherpt of aangepast.
Bedenk dat elke situatie uniek is en om maatwerk vraagt. Geef elkaar de ruimte om kerk-zijn en gastvrijheid op de eigen manier in te vullen.
Heeft de samenwerking met een gemeenschap eerder niet goed uitgepakt? Dat is geen reden om aan te nemen dat het met een (heel) andere groep ook niet gaat werken.
Met ‘Wereldkerken in Nederland’ biedt het Museum Catharijneconvent 36 portretten van migrantengemeenschappen, verdeeld over zes denominaties. Het geeft een inkijkje in de grote variatie en rijkdom van het christendom in Nederland.