Via deze website bieden we u de mogelijkheid om uw eigen documenten samen te stellen. U selecteert de voor u relevante artikelen via de knop ‘toevoegen’ onderaan de artikelpagina’s. Vervolgens kunt u de artikelen als pdf via deze pagina downloaden.
Kies een thema dat:
Zoek nieuwe samenwerkingspartners:
Bereik nieuwe doelgroepen:
Volgens de legende waren de stoffelijke resten van apostel Jacob (in het Engels: Saint James) per boot overgebracht van Jeruzalem naar Noord Spanje, en begraven in Santiago de Compostela. Het is in de loop der eeuwen een van de belangrijkste pelgrimsroutes in Nederland geworden.
Tips:
De Hanze was een samenwerkingsverband van zo’n 200 handelssteden langs de Noord- en Oostzee, met grote economische en politieke invloed. De welvaart in steden als Deventer, Kampen en Zutphen kwam tot uiting in imposante, rijkversierde kerkgebouwen. Deze kerken dienden destijds niet alleen als gebedshuis, maar werden ook gebruikt als markthal, gildehuis en locatie voor stadsfeesten.
Tips:
Met eenvoudige boten trokken de Vikingen vanuit Scandinavië door heel Europa, op zoek naar bestaansmiddelen, handel en mogelijkheden tot verovering. Waar ze zich vestigden, lieten ze een blijvende invloed achter op kunst en cultuur, taal en sociale structuren.
Tips:
Sint Maarten was in de 4e eeuw bisschop van de Franse stad Tours. Ook in Nederland is hij een geliefde heilige, vooral bekend om het verhaal dat hij zijn mantel deelde met een bedelaar. Zijn sterfdag, op 11 november, wordt op veel plekken gevierd met lampionnentochten.
Tips:
Begraafplaatsen maken deel uit van zowel ons materiële als immateriële erfgoed, en bieden inzicht in onze omgang met dood en nagedachtenis. Het zijn plaatsen van herinnering waar we allemaal mee te maken hebben.
Tips:
Wist u dat ‘keramiek’ niet alleen aardewerk en porselein omvat, maar ook bijvoorbeeld diamanten en implantaten? En dat de oudste keramische beeldjes die zijn gevonden, meer dan 25.000 jaar geleden zijn gemaakt?
Megalieten zijn ‘grote stenen’ die in de steentijd werden opgericht op plaatsen met een bijzondere betekenis, bijvoorbeeld als grafmonument, gebiedsmarkering of voor rituele samenkomsten. In Nederland zijn vooral de hunebedden bekend. In de loop der tijd zijn stenen uit hunebedden soms hergebruikt voor de bouw van kerken.
Tips:
In de 16e eeuw maakte Nederland deel uit van het Spaanse Rijk. Vanwege de gekoloniseerde gebieden die ertoe behoorden – van Brazilië tot de Filipijnen – was dit letterlijk een ‘wereldrijk’. In deze periode begonnen de transatlantische slavenhandel, de vorming van Europese natiestaten en de Reformatie.
Tips:
Het impressionisme is een kunststroming die rond 1870 in Frankrijk ontstond. Kunstenaars legden de nadruk op hun persoonlijke indrukken, het spel van licht en sfeer, en alledaagse momenten. Dit sloot aan bij een tijd waarin de invloed van de kerk afnam en mensen hun geloof persoonlijker gingen beleven.
Tips:
De industrialisatie veranderde het kerkelijk leven in Nederland ingrijpend. Veel mensen trokken van het platteland naar de snel groeiende steden, waar de kerkelijke diversiteit toenam. Voor wie verbonden wilde blijven met de eigen gemeenschap, werden in de nieuwe wijken kerken gebouwd. Anderen omarmden juist de vrijheid van het stadsleven en keerden de kerk de rug toe.
Tips:
In de Europese Vrijheidsroute staat het einde van de Tweede Wereldoorlog centraal. Maar u kunt ook een breder verhaal vertellen rond democratie, vrede en mensenrechten.
Tips:
D’Artagnan was de beroemdste van de musketiers in het leger van koning Lodewijk XIV. De Europese culturele route volgt zijn sporen door het continent, maar in Nederland doet de route alleen Maastricht aan. D’Artagnan sneuvelde hier in 1673 tijdens het beleg van de stad — vermoedelijk ligt hij er ook begraven.
Tips:
(De websites van deze route zijn momenteel in onderhoud)